ODBAČEN


Scenario i režija, Miša Radivojević
Produkcija Testament filmS d.o.o.

Film priča priču o čoveku u  kasnim četrdesetim godinama.
To su godine kada priroda prestaje da vodi brigu o čoveku, uskraćuje mu imunitet i pušta ga niz vodu. Nevolja našeg junaka je u tome što živi u sredini koja takođe gubi imunitet, i koja je takođe „puštena“ niz vodu. Da bi se opstalo u „tranzicionoj“ situaciji poterebna je radikalna proimena i asketska disciplina. Naš junak je svim srcem za promenu „sredine“ i „okolnosti života“ ali „ne da na sebe“. „On“ ne želi da se promeni, odnosno misli da je zakasnio, ne želi da transferiše svoje lažno osećanje slobode, svoju boemiju, aljkavost i hedonizam. Ali naš junak je džentlamen, ne želi da bude smetnja svojoj sredini, naciji i „celom progresivnom svetu“, svojim bivšim prijateljima, svome detetu, i zato odlazi u more.
Večno more.
 
„On“ živi u Beogradu, bivši novinar, PR velike mešovite srpsko-američke banke. Pošten, neiskvaren, neuprljan u dubljem smislu, ali ne i u plićem. Prohujale su godine užasa u kojima je većina nejgovih prijatelja profitirala u ovom ili onom smislu, on je ostao pasivan i nezainteresovan, potonuo u samosažaljenje, povukao se u mišju rupu, ispunjenu knjigama, muzikom, alkoholom, kockom, duvanskim dimom i slučajnim ženama. Nema novu energiju, nije u stanju da se organizuje za „novi svet“ i „novo doba“. Sveže razveden ima devojčicu koju obožava i za koju slabo šta može da učini koja živi sa svojom majkom i maćehom, sa velikim naporom plaća visoku alimentaciju. Njegova majka u osamdesetim vene u staračkom domu a on teško podnosi starateljske i lekarske troškove.
Zbog mekoće, boemije, sentimentalnog odnosa prema klijentima i nedostatka ambicije, biva izbačen iz banke u kojoj radi. Njegov život se urušava, gubi se i mali zaostali smisao.
Iznenada pronalazi svoje „ostrvo s blagom“. Izlapela majka i verna dugogodišnja sekretarica mu otvaraju „trezor“  sa velikom količinom zaboravljenog novca.
Ali kasno je, „On“ više ne može da se vrati u „Novi svet“ . On ne pristaje da živi bez svojih „naslaga“ i „navika“, bez svog ličnog osećanja slobode.
Vraća svoje nagomilane dugove sa visokim kamatama, napušta Beograd i odlazi na More. Nesposoban za komunikaciju sa ljudima, pokušava da ostvari prijateljstvo sa jednim psom. Ne uspeva, pas ga takođe napušta. Zaspi i iskrvari na velikom morskom žalu.
Sanja Sunce...

 

FILMOGRAFIJEFOTO GALERIJAVIDEO